ישן 29-02-2012, 16:44   #1
beetleman
משתמש ותיק

הסמל האישי שלbeetleman

Thumbs up אז ככה באמצע החיים החלטתי לבנות מנוע

הכל התחיל שקניתי חיפושית גרוטאה לחלקים (ללא רשיונות). סיבת סיום חייה אי שם ב-2005 היה המנוע שכשל באופן חמור - טלטל שהשתחרר פער חור בבלוק. הבחור סיפר שזה קרה בנסיעה לילית באיילון, ואין לו מושג למה.

ניסיונות רבים עשיתי כדי לאתר את בעליה הרשום האחרון (זה לא היה המוכר) אל ללא הועיל. מדובר באיזה פנסיונר "עסוק" שלא מחזיר טלפונים. וכך נחתם גורלה. (אגב אם מישהו מזהה או חושב שאפשר להחזירה לכביש, הוא מוזמן לשלוח ה"פ).

בכל אופן, המנוע, שהיה זרוק על מושב הנוסע, סיקרן אותי. 15 שנה שאני נוסע בחיפושיות ועדיין מפחד מהמנוע ומכל בעיה מכנית ברכב. החלטתי לפרק אותו כדי לראות "ממה הוא עשוי".

מצוייד בכמה כלי עבודה ביתיים ואפס ידע, התחלתי לפרק. פירקתי כל מה שיכולתי, ונתקעתי בבורג גלגל התנופה (Gland nut). לא ויתרתי, נסעתי לדרום ת"א והשגתי בוקסה 36 מ"מ. לקחתי את נבלת המנוע לפנצ'ר מאכר והוא שיחרר את הבורג עם פטיש אוויר.

בעזרת האינטרנט, למדתי מה זה כל החלקים שפירקתי - איך הם נקראים ומה הם עושים. יש עדיין כמה חלקים שאני יודע איך הם נקראים רק באנגלית... גיליתי גם שהמנוע היה 1600 סינגל פורט.

מתגעגע לארץ המגבלות הבלתי אפשריות

הפרוייקטים שלי:
אז ככה באמצע החיים החלטתי לבנות מנוע
פרוייקט חדש: בניית מנוע מודל 1961
חיפושית מחלה קשה

נערך לאחרונה על ידי beetleman, 11-06-2012 בשעה 23:17
beetleman לא מחובר   הגב עם ציטוט
ישן 29-02-2012, 18:14   #2
beetleman
משתמש ותיק

הסמל האישי שלbeetleman

ואז, ללא סיבה הגיונית, החלטתי שאני רוצה לבנות מנוע כזה לבד. הרי בחיפושית שלי יש בכלל מנוע 1200 תקין. לא יודע, נכנס לי ג'וק. כנראה שבתת-מודע הבנתי שאם אצליח לעשות זאת, אפסיק לפחד מבעיות מכניות. ואתם יודעים מה, נהפוך אותו לדואל פורט על הדרך.

מהפורום למדתי שמנוע ללא רשיון הוא אבן ניירות מאד כבדה. למדתי גם שרק מנוע 1300 אפשר להגדיל ל-1600. אז חיפשתי ומצאתי בלוק 1300 עם רשיון (תודה אבי). מכיוון שחסר לי טלטל, ובכלל הקראנק עבר טראומה רצינית, רכשתי מחבר פורום קראנק, טלטלים, וראשים (תודה חן).

עכשיו לחלק המסובך והיקר שאני לא יכול לעשות בעצמי - חריטת המנוע והתאמת הקראנק עם מיסבים חדשים. חיפשתי קצת, התייעצתי בפורום, ולבסוף החלטתי ללכת על חרט בת"א, לא רחוק מלינקר.

בזמן שהמנוע היה אצל החרט, שקעתי עמוק בתוך הספר הבא:

בהתחלה לא ידעתי מה זה חריטת מנוע ולמה עושים את זה. אשתף כאן במה שלמדתי למען אלה שגם לא יודעים. אני מזכיר שאני עדיין לומד, אז אם טעיתי אשמח שתתקנו אותי.

אז ככה, הגל הינע הראשי (קראנקשאפט) אותו מסובבות הבוכנות בסל"ד גבוה (דימיוני, אם חושבים על זה) והוא בעצם מי שאחראי להנעת הרכב, יושב בתוך הבלוק כאשר בינו לבין הבלוק יש מיסבים.

הופתעתי לגלות שמיסבים אלה הם לא מיסבים כדוריים כפי שאנו מכירים, אלא בעצם בושינגים (bushings) די פשוטים ללא חלקים נעים. שמן שממלא את החלל בינם לבין הבלוק והקראנק הוא בעצם הדבר היחיד שמונע חיכוך מתכת במתכת!

עם הקילומטראז', הקראנק "קודח" ומעוות את המיסבים וה"אוכפים" שלהם בבלוק (העשוי מגנזיום אגב), עד כדי מה שאתם מכירים כ"חופש בקראנק", נקישות, ואם לא עושים אוברהול - לבסוף כשל מוחלט. בחריטת מנוע, החרט בעצם מוריד חומר מהבלוק על מנת להחזיר את הצורה המעוגלת והשווה של אוכפי המיסבים. כמו כן הוא מוריד חומר מהקרנק כדי להחזיר אותו למצב עגול ומושלם. כמובן שצריך לפצות על החומר שהוסר עם מיסבים עבים יותר משני הצדדים, לפי מידה.

לבלוק החיפושית 4 מידות חריטה (4 "חיים" ). זה אומר שקיימים מיסבים עם 5 מידות חיצוניות: סטנדרטיים, לבלוק בתול (הכי פחות בשימוש), ו"אוברסייז" ב-4 מידות - מ-0.50, 1, 1.50, ו-2 מ"מ. בלוק שנחרט למקסימום - סופו קרב. עומק החריטה נקבע לפי האוכף הפגוע ביותר - כל האחרים חייבים להחרט את אותה המידה גם אם מצבם לא הצריך זאת. וזה בדיוק מה שקרה אצלי.

מסתבר שהמנוע עבר חריטת מידה אחת בעבר (נשארו 3 חיים...). האוכף של אחד המיסבים היה בלוי מאד והחרט נאלץ לקחת עוד שני "חיים" ממנו (ומכל השאר כמובן). כלומר יש למנוע עוד צ'אנס אחרון לאוברהול בעתיד. לחריטה הוא קרה "ליינינג". בספר זה נקרה Align boring. זה כלל חידוש הכתף בצד של גלגל התנופה (Thrust cut).

הפרוייקטים שלי:
חיפושית מחלה קשה
ישן 29-02-2012, 18:32   #3
beetleman
משתמש ותיק

הסמל האישי שלbeetleman

מעבר למיסבים הראשיים, יש עוד 3 סטים: מיסבי טלטל ומיסבי פין בוכנה - שמתחברים בשני קצוות כל טלטל, ומיסבי קאמשאפט (גל זיזים). גם כאן יש מידות שונות ומשונות, והחרט קנה בשבילי מיסבים לפי מידת החומר שהוריד מהטלטלים.

ביקרתי אצל החרט לראות מה קורה. תמיד משעשע אותי לראות איך המקומות האלה נראים. כמו מערה חשוכה מלאה כלים פיח וגריז. איך יש חשק לקום כל בוקר וללכת למקום כזה?

שכחתי לציין שבנתיים הגיע הסט החדש של צילינדרים ובוכנות 1600 שהזמנתי באיביי:

הפרוייקטים שלי:
חיפושית מחלה קשה
ישן 29-02-2012, 18:54   #4
beetleman
משתמש ותיק

הסמל האישי שלbeetleman

הראשים שהיו במצב טוב יחסית נוקו, סדק קטן ואופייני בין זוג ששסתומים רותך, "כסאות" השסתומים וראשי השסתומים חודשו (בשיוף שנקרא Lapping), והוחלפו שני מובילי שסתומי פליטה. המובילים של השסתומים הם צינורות (פליז בד"כ) שקבועים בראש האלומיניום, ובתוכם נעים השסתומים קדימה ואחורה. שסתומי פליטה נשחקים בדרך כלל יותר מהר מפאת החום האדיר של גזי הפליטה. אכילת שמן מוגזמת ופלאגים שחורים משמן הם סימנים למובילים שחוקים שיותר מדי שמן בורח דרכם לתא השריפה.

הפרוייקטים שלי:
חיפושית מחלה קשה
ישן 29-02-2012, 19:20   #5
גיא בח
משתמש

כל הכבוד! אני מתכנן אוברהול של מנוע בעתיד (בתקווה שלא בעתיד הרחוק... ) וההסברים המצויינים שלך בוודאי יעזרו לי ולעוד רבים בעתיד, ישר כח!

אני מתלבט בין שיפוץ של הראשים שלי לבין ייבוא של חדשים מחו"ל (בעלות כבדה...). מה היו השיקולים שלך בהחלטה לשפץ, והאם לדעתך שיפוץ כזה יכול להחזיק מעמד? (אני מודאג מעייפות חומר בראשים בני שלושים). ד"א, אני רואה באחת התמונות שאחד הראשים שלך לפחות הוא מקסיקני. האם יש הבדלי איכות בין המקסיקני לגרמני (או לברזילאי לצורך העניין)?

המון תודה על השיתןף.
גיא בח לא מחובר   הגב עם ציטוט
ישן 29-02-2012, 19:33   #6
beetleman
משתמש ותיק

הסמל האישי שלbeetleman

גיא,

הספר המצויין שהזכרתי מסביר שהראשים, שעשויים אלומיניום, הם "bullet-proof", כלומר מאד עמידים ויתרה מכך - שלא כמו בלוק המגנזיום, אפשר לרתך בהם סדקים שוב ושוב ללא חשש. גם אני הופתעתי מכך. לכן דווקא אלו חלקים שלא כדאי לך לייבא. במקרה הלא סביר ששלך בכל זאת לא שמישים, תמיד תוכל למצוא זוג שמיש (גם אם טעון שיפוץ) בעלות נמוכה יחסית.

לגבי התוצרת - החרט הסביר שכל עוד הראשים תקינים אין כל חשיבות לתוצרת - הם יעבדו כראוי. ההבדל היחיד זה משך חייהם שעשוי להיות שונה. אך זה לא באמת משנה כי יכול להיות שדווקא הגרמני עייף מהמקסיקני ויחזיר נשמתו קודם על אף איכותו הלכאורה טובה יותר.

איתן

הפרוייקטים שלי:
חיפושית מחלה קשה
ישן 29-02-2012, 19:47   #7
~shay~
משתמש וותיק

איתן מה שעשית זה בול מה שאני מתכנן ומפחד להתחיל כל פעם...
יש לי בלוקים ,ראשים ,רוב החלקים קיימים אבל אני מפחד להיכנס לבור ללא תחתית כמו בשיפוץ..
יש לי דילמה או לשפץ את המנוע המקורי 1200 שיכול להיות שצריך פתיחת בלוק וליינינג או לשפץ בלוק AB ולבנות 1600 בידיוק כמוך.
יש לי ראשים דואל פורט ,יש לי בלוק AB עם צילינדרים גלגל תנופה וקלאץ' וחופש מזערי בפולי ,טלטלים אמור להיות לי ,נשאר להזמין קיט שיפוץ ולהזמין סט צילינדרים ובוכנות .
הבעיה זה ש1600 שתיין בדלק ,1200 צנוע ואוכל כמו כל רכב סביב ה1-14..
יום יבוא ואני יתפוס את הג'ננה כמוך ואני יכנס לזה ויבנה את אחד המנועים.

לפני חצי שנה נכנס לי ג'וק לראש במקום לשחוט את ה74 לטובת 69 שיותר מיוחדת ,לקחתי לאחי אותה ישר לפחח להתחיל שיפוץ כי כאב לי להרוס אותה סתם...
כולכם מכירים את השיפוץ ובקרוב יהיו עדכונים כי היא תחזור לתיקונים אצל הפחח.
~shay~ לא מחובר   הגב עם ציטוט
תגובה

הגדרות אשכול
אפשרויות הצגת נושא